Reprezentativ

#LeadershiPlan: ce este?

Un „leadershiplan” este evident un plan de leadership; mai precis un plan de dezvoltare a leadershipului.

Conducerea oamenilor este o abilitate antrenabilă. Nu te naști cu ea. Este ceva ce unii dintre noi antrenează de mici (în contexte de viață reale – în spatele blocurilor, pe terenul de baschet, în grupurile de prietene care merg împreună la film) iar la vârsta maturității ajung repede în vârful ierarhiilor pentru că au deprins-o mai devreme decât ceilalți.

Un plan de dezvoltare a leadershipului nu este decât o „materie” (cum erau la școală matematica, româna și latina, spre exemplu); nu are, însă, nimic școlăresc în ea. Dar este un parcurs cu lecții de învățat, practică de realizat, proiecte de îndeplinit și examene de dat: totul în viața reală, nu în realitatea „virtuală” a unei clase fără legătură cu realitatea.

Un leadershiplan este

 • 🗜 specific și individualizat, co-creat cu tine pentru tine;
 • 🎙bazat pe contribuția ta directă la alegerea temelor de dezvoltare dar și pe input-ul coach-ului;
 • 📅 ritmicizat în funcție de programul tău, deadline-ul auto-impus și energia pe care vrei să o investești;
 • 🔧 practic și foarte puțin teoretic.

Un leadershiplan are 4 etape:

 1. evaluarea inițială a potențialului
 2. strategizarea „lecțiilor”
 3. învățarea practică
 4. evaluarea finală a actualizării potențialului

#LeadershiPlan (leadership coaching plan): Ce se schimbă în urma lui?

O anumită 1.) atitudine; 2.) una-două abilități și comportamente legate de conducerea oamenilor sau 3.) anumite rezultate.

Ceea ce se știe azi este că mindset-ul (cum îți funcționează mintea) și heartset-ul (ce sentimente trăiești) determină bodyset-ul (acțiunile și limbajul). Dar evident că lucrurile funcționează sistemic: comportamentele observate ale altora determină activarea anumitor secvențe de mindset și heartset.

Prin urmare, dezvoltarea potențialului uman înseamnă o combinație între:

 1. dezvoltarea mindset-ului/ heartset-ului : adică a felului în care gândești și trăiești emoțional realitatea (atitudine)
 2. dezvoltarea unor abilități și comportamente (bodyset).

În plus, un #leadershiplan prin coaching te poate ajuta în 3.) obținerea unor anumite rezultate, materiale sau imateriale.

Prin urmare, ceea ce se schimbă în urma unui leadershiplan este o combinație a celor de mai sus.

Note:

 • cel mai greu de schimbat este atitudinea (mindset + heartset) dar dacă este realizată atunci
 • abilitățile și comportamentele devin mult mai ușor de modificat și dezvoltat iar
 • rezultatele decurg firesc.

Exemple:

 1. atitudine dorită: growth mindset, open-minded, toleranță (mindset și heartset), empatie (heartset)
 2. abilități și comportamente dorite: invățare continuă, cererea și oferirea de feedback, inteligență emoțională.
 3. rezultate dorite: o tranziție ușoară în funcția superioară nouă, o integrare cât mai lină în echipă, avansarea în carieră, realizarea obiectivelor de vânzări.

Leadershiplanurile pot fi individuale sau pentru echipe.

Alegeri și decizii zilnice bazate pe valori

Coach: Cum decizi de obicei ce să faci?

Client: Pur și simplu decid… nu m-am gândit vreodată cum decid, o fac pur și simplu… ca pe pilot automat. (râde)

Coach: Acum, că ai în fața ta valorile tale principale, cum crezi că se aliniază deciziile și alegerile din ultima perioadă cu valorile astea? Cum se potrivesc?

Client (după ce se uită atent câteva secunde, ganditor, surprins și înciudat): Nu se prea regăsesc, nu prea au legătură… ar trebui să aibă?

Coach: Cum ar fi pentru tine să aibă? Cum e să nu aibă?

Cel mai adesea luăm decizii în mod inconștient.

Cel mai rar facem alegeri și luăm decizii pe baza valorilor/ nevoilor noastre fundamentale.

Să luăm un exemplu. Peste zi am de făcut diverse drumuri, întâlnit diverși oameni, dat telefoane, făcut comisioane, făcut ore de coaching, citit, mâncat, etc. Cum se întâmpla până mai ieri inconștient (cu efecte cu tot) și cum se întâmplă de o lună în mod conștient vezi mai jos.

 1. INCONȘTIENT: mă trezesc, mă duc la baie, mă spăl pe ochi dar nu mă spăl pe dinți, îmi promit că mă spăl pe dinți după ce mănânc micul dejun și beau cafeaua. Ajung să nu mă mai spăl deloc. Efecte pe termen scurt și lung – evidente. CONȘTIENT: mă spăl pe dinți pentru că acest mini-obicei zilnic îmi întărește „auto-disciplina” (nivel 1) la care țin atât de mult și care se răsfrânge și asupra business-ului meu. („stabilitate financiară” – nivel 1). Vorba lui Jordan Peterson – „fă-ți patul dimineața”.
 2. INCONȘTIENT: plec spre întâlnirea de la ora 10:00 care este în Băneasa. Va fi cald azi, aș putea să iau mașina, ajung repede și pot să plec mai târziu. Efecte pe termen scurt – claxoane, nervi, dureri de cap de la aerul condiționat din mașină. Efecte pe termen lung: sinuzită, stres, poluare. CONȘTIENT: Mai bine iau bicla – fac și sport („stare de bine” – nivel 6), plec puțin mai devreme dar mă și relaxez („echilibru” – nivel 4), mai iau aer, nu poluez („mediu înconjurător” – nivel 6). Vorba ‘ceea: „muncă, muncă dar sănătatea-i pe bani” 🙂
 3. INCONȘTIENT: după prânz am de ales să continui să citesc o prostie de carte recomandată de cineva acum vreo săptămână sau să aleg altceva. Efecte pe termen scurt: enervare, neatenție la ce citesc, mintea umblă brambura. Efecte pe termen lung: nu învăț nimic. CONȘTIENT: nu numărul cărților citite mă va învăța ceva ci calitatea lor. Pun în bibliotecă „prostia” și îmi petrec următoarele 10 minute răsfoind cele 24 de cărți cumpărate la ultimul târg de carte care mă așteaptă în hol. Aleg Marcus Aurelius, Seneca și Peter Senge. („învățare continuă” – nivel 4, „înțelepciune” – nivel 7). Acum când scriu articolul, îmi amintesc că am văzut chiar azi un interviu cu o psiholoagă exact despre asta.
 4. INCONȘTIENT: mă duc la culcare mulțumit că am făcut câteva alegeri deștepte, serioase și valoroase azi, în linie cu valorile mele. Efecte pe termen scurt: letargie. Efecte pe termen lung: dimineți obosite, neclare, zile neplanificate, trăite brambura. CONȘTIENT: înainte să adorm, îmi revizuiesc alegerile făcute, îmi fac o listă scurtă de 3 lucruri („viziune” – nivel 7) pe care le am de făcut mâine, aleg să-l fac primul pe cel mai greu, îmi spun rugăciunea, trimit câte un gând bun pe rând celor din familia mea lărgită, adorm.

Când facem alegeri conștient pe baza valorilor noastre, lumea noastră începe să capete sens, direcție, rost și scop. Și valoare. Învățăm repede ce ne trebuie cu adevărat și ce nu în viața noastră.

Trăită conștient minut de minut, viața capătă savoare: a mulțumirii că faci ce ți-ai propus, că obții ceea ce vrei, că nu mai faci și nu mai obții ce nu vrei. Iar asta este tot ceea ce poate fi în controlul tău.

Fă-ți aici gratis testul valorilor personale (inclusiv în românește). Citește raportul. Fă cele două exerciții. Ieși de pe pilotul automat.

Contactează-ne pentru detalii!

Specifică ceea ce vrei să discutăm!

Anca Bragadireanu

Anca Bragadireanu

Assistant

online

George Bragadireanu

George Bragadireanu

Coach

online