George Bragadireanu Coaching Pentru Leadership

CE ESTE COACHINGUL ȘI METODA MEA DE COACHING

CE ESTE COACHINGUL

Este total diferit de consultanță, mentorat, terapie, training sau antrenament sportiv:

 • nu este terapie (care rezolvă disfuncționalități venind din trecut), pentru că se bazează pe resursele tale pentru construirea unui proiect viitor;
 • nu este consultanță sau mentoring (care îți oferă sfaturi de la experți), pentru că scoate de la tine toate ideile și opțiunile;
 • nu este dezvoltare personală (care nu urmează neapărat un obiectiv cu deadline), pentru că pleacă întotdeauna de la un rezultat/ obiectiv dorit;
 • nu este antrenament sportiv (care antrenează prin instructaj – „push”- abilități corporale), pentru că lucrează în principal cu mintea, în regim mai degrabă „pull„.

Deci ce este?

 • Este un parteneriat (deci nu o relație inegală ca în celelalte metode) între coach și client prin care
 • coach-ul facilitează și provoacă în mod creativ (deci nu este o „discuție” ci o conversație intențională, cu scop și un dialog de explorare de opțiuni)
 • formarea unui mindset (gânduri, tipare de gândire, valori, credințe, emoții, atitudini, motivații),
 • mindset propice maximizării potențialului personal și profesional (adică favorabil stabilirii de obiective și obținerii unor rezultate).

Adică,

 • atunci când ai un obiectiv
 • te provoc creativ să îl rafinezi astfel încât să te motiveze
 • să îți construiești un plan de acțiune către obiectiv
 • să identifici, antrenezi sau construiești resursele mentale proprii (concentrare, claritate, determinare, răbdare, agilitate) și felul în care le vei folosi
 • ca să treci de blocajele mentale proprii identificate
 • ca să ajungi la rezultatul propus.

După cum vezi – nu îți stabilesc sau judec eu obiectivele, nu îți dau resurse externe, nu elimin eu blocajele din calea ta, nu îți fac eu planul de acțiune, nu îl execut eu în locul tău. Eu doar te provoc și susțin constant să faci ceea ce ți-ai propus singur, cu resursele tale.

Rezultatele unui proces de coaching

De ce coaching? Pentru că este o forță de schimbare și dezvoltare extraordinară:

 • 96% dintre organizațiile în care a fost introdus un program de coaching, au observat schimbări pozitive ale angajaților
 • 92% dintre aceste organizații au observat îmbunătățiri la nivelul leadershipului și eficienței managementului
 • 77% dintre respondenți au indicat un impact semnificativ al coachingului asupra a cel puțin unui indicator de business
 • 60% dintre respondenți au indicat o îmbunătățire a performanței în urma coachingului

Sursa: Coaching for the 21st Century (Korn Ferry Institute, 2015)

Ca și coach, sunt certificat de către International Coach Federation (ICF), și educat să antrenez schimbări comportamentale și dezvoltare de competențe, respectând codul etic ICF.

Alege coach-ul potrivit în mod profesionist, nu te lăsa înșelat de reclame și cuvinte pompoase. Uite 9 criterii anti-amatorism.

METODA MEA DE COACHING

Metoda mea de coaching reprezintă o sinteză încă în desfășurare a ceea ce am învățat la școlile de coaching profesionist urmate și a practicii de coaching supervizate.

Într-un proces de coaching individual sau de echipă, parcurg cu clientul 4 pași.

Metoda de coaching

Pasul 1. 360 feedback și feedforward constant și permanent

Pe parcursul oricărei intervenții (coaching sau workshop), deschidem nenumărate bucle de învățare printr-un feedback cât mai complet din mediu, pornind de la evaluarea și măsurarea 360 a alinierii comportamentelor de leadership la valorilor personale.

Natura funcționează astfel, în bucle de feedback sistemic. Oamenii preferă liniile drepte – natura pe cele curbe, cercurile. Un copac își ia feedback-ul din forța vântului, cantitatea de apă din sol, poziția soarelui, apropierea de alți copaci, temperatura din jur – reglându-și astfel creșterea. Un copac de seră nu poate întreține un astfel de “dialog”, de schimb de informații – este mai slab, are imunitatea scăzută, crește firav.

Feedback-ul înseamnă dialog cu mediul (ceilalți oameni, execuția sarcinilor); dialogul înseamnă evoluție, creșterea conștienței acțiunilor proprii, îmbunătățirea rezultatelor, creativitate.


Pasul 2. Un obiectiv

În toate intervențiile noastre, abordarea principală este stabilirea unui rost și a unui obiectiv al intervenției. Această abordare naturală este împrumutată din natură.

Natura lucrează cu scop; nu există nimic de prisos în natură. Fiecare parte a naturii contribuie la întreg.

Existența unui obiectiv concentrează energia si motivația oamenilor și dă naștere la un dialog între prezent și viitor, între resurse/ blocaje și rezultate dorite, între posibil și imposibil.


Pasul 3. Conștientizarea interferențelor și blocajelor

De cele mai multe ori, la adulți, evoluția și transformarea se rezumă la eliminarea piedicilor din drumul potențialului către creștere. Nu atât de dezvoltarea unor abilități sau inteligențe noi, cât de dezvățarea unor practici și atitudini apărute anterior pe drum și asimilate inconștient până azi.

Aici este zona de tensiune cea mai mare – atât la nivel individual cât și organizațional – în procesul schimbării: dialogul acesta între “ce trebuie să las la o parte” ca să merg mai departe “spre ceea ce îmi doresc să obțin” se poate sfârși cu renunțări sau victorii; aici se dă bătălia decisivă a încredererii de sine și în ceilalți.


Pasul 4. Practici de DEZVOLTARE

Învățarea unor noi abilități și comportamente se face prin practică intensă. În maniera sportivilor profesioniști sau a micro-practicilor de antrenament din artele marțiale estice, aceste practici sunt antrenamentul pur pentru evoluție și schimbare.

Fiecare astfeld e practică este gândită luând în considerare personalitatea și contextul sistemic al clientului (individual sau organizațional) astfel încât să nu producă noi interferențe ci să deschidă noi bucle de feedback sau să întregească bucle de feedback deschise anterior.

CELE 7 DIALOGURI INTERIOARE

Dialogurile interioare ale unui individ sau „interioare” unei organizații se referă la tot atâtea niveluri ale nevoilor/ valorilor.

Ceea ce urmărim prin coachingul de leadership este alinierea dialogurilor interioare cu expresia lor exterioară (comunicare cu ceilalți + acțiuni). lucru care duce la autenticitate și creativitate.

Atenția integrală la toate dialogurile conduce la dezvoltarea unor indivizi și organizații cu conștiință de sine ridicată, auto-actualizați (Abraham Maslow, Richard Barrett). Focusul inconștient și excesiv pe anumite nevoi (nivelurile 1-3) duce la comportamente egocentrice și accentuarea fricilor. Focusul pe nivelul de transformare 4 duce la evoluție.

DIALOGURILE INTERIOARE PERSONALE
DIALOGURILE INTERIOARE ALE UNUI LEADER
DIALOGURILE INTERIOARE ALE UNEI ORGANIZAȚII
George Bragadireanu Coaching Pentru Leadership

George Bragadireanu

Coach profesionist din 2010, PCC/ ICF & European EUCF/EANLPT Master NLPt Coach, certificat internațional pentru coaching de business, transpersonal, integral, pentru performanță și NLP psihoterapeutic, cu peste 700 de ore de pregătire formală în cadrul a trei școli internaționale și cu peste 1,500 de oră de practică, autor al cărții The Leadership Spark, consultant acreditat pentru utilizarea Instrumentelor de transformare organizațională.

Get Results

0723326970
bragadireanugeorge@gmail.com

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp

Anca Bragadireanu

Anca Bragadireanu

Assistant

online

George Bragadireanu

George Bragadireanu

Coach

online